Tip Penjagaan dan Pemakaian Contact Lenses

 

Assalammualaikum,
Kali ni nak kongsi tip atau cara penjagaan kanta lekap aka contact lenses. Bahaya weh contact lenses kalau tidak dijaga dan pakai dengan betul. Boleh buat seriau. Tapi dari 2006 lagi pengalaman pakai lenses ni tak ada apa masalah lagi. Nikmat mata yang Allah bagi ni kenalah jaga elok-elok kann... Sekali rabak camne? Oke tak nak fikir! Gerun!
jaga+contact+lenses
Casing Lense bersama colored contact lense
Tip Penjagaan dan Pemakaian Contact Lenses :
1. Kebersihan Tangan
Yang ni nombor satu. Tangan haruslah bersih dan dicuci dahulu dan dilap dengan tuala bersih sebelum pakai dan tanggalkan contact lenses korang tu. Untuk mengelakkan sebarang jangkitan kuman dan bakteria jahat!
2. Contact Lenses Baru
Contact lenses yang baru dibeli dan dibuka haruslah direndam dahulu bersama lense solution (cecair) minimum selama 2 jam sebelum dipakai. (Yang ni baru tau wuaaaa) Disarankan beli solution jenis multipurpose yang dapat digunakan untuk mencuci dan merendam contact lense anda. Gitu...
3. Tempoh Penggunaan Contact Lense
Kalau korang beli contact lenses yang dapat dipakai untuk sebulan, kebiasaannya tempoh pakai dalam masa sehari tak lebih dari 8 jam. Kalau beli yang untuk dipakai sehari (pakai buang) atau tempoh seminggu, korang boleh refer optometrist masing-masing oke. Jangan tidur dengan contact lenses! (Zaman belajar dulu selalu pakai terlebih-lebih jammm dan pernah tidur bersama beliau. Tobat!) Dan jangan guna kalau contact lenses dah expired!
4. Casing Lenses (Tempat simpan lenses korang tu)
Pastikan casing lenses kerap dicuci bersama lense solution. Jangan sesekali guna air paip! Untuk mengelakkan kuman dan bakteria. Casing lense harus ditukar dalam tempoh 3 bulan sekali. Jangan guna solution jenama berlainan dalam satu casing. Jangan la campur-campurkan ke. Walaupun contact lenses korang tak dipakai hari-hari, tapi harus dicuci dan ditukar airnya hari-hari. Fuhhh membazir tapi nak antek tak?? Haha
5. Make-up Bersama Contact Lenses
Pakai dulu contact lenses barulah boleh make-up antek-antek. Tanggal contact lense sebelum cuci muka dan bersihkan make-up di muka. Pastikan sebelum tanggal tu tangan bersih ya.
contact+lense+comel
 Feeling-feeling Barbie huuu
6. Penggunaan Contact Lenses di bawah Penghawa Dingin
Contact lenses mudah kering kalau kita dalam bilik yang berhawa dingin. Disarankan pakai ubat titis mata untuk mengelakkan dari kering. Tapi saya tak pernah pakai. Takut. Huhu
7. Penggunaan Contact Lenses di bawah Cahaya Matahari
Contact lenses mudah cair kalau kerap atau 24 jam di bawah cahaya matahari. Tak tahulah betul ke tidak. Tak pernah lagi berhadapan panas terik dalam tempoh yang lama.
8. Tanda-tanada Tidak Selesa Pada Mata
Kalau mata terasa gatal, merah, pedih, bernanah, berair yang melampau cepat-cepatlah tanggal. Tak reti-reti? Kalau terasa makin teruk sangat ke jumpalah pakar mata secepat mungkin.
9. Jangan Pakai Contact Lenses Rosak
Kalau contact lenses korang terkoyak walaupun sikit je kat hujung-hujung tu, tolonglah jangan pakai. Bahaya sehhh. Tak pun contact lenses korang jadi kering ke, bertukar warna ke, terkena air paip ke. Buang je walaupun tapi sayangggg~~
10. Tip Membeli Contact Lenses
Sebelum beli contact lenses, korang tanya la pendapat optometrist di kedai contact lenses yang korang pergi tu. Kalau yang first time pakai tu, korang kena lah rajin tanya macam-macam, contohnya tempoh pemakaian ke, cara nak jaga ke, dan optometrist tu mesti akan panjang lebar bebel kat anda.
Seeloknya cuba buat pemeriksaan mata untuk contact lenses. Saya belum pernah buat lagi sebab takuttttt. Tahu mata ni tak elok dan takut kena bebel. Sekarang ni saya dah jarang pakai lenses. Nak rehatkan mata jap.Jangan sesekali beli jenama contact lenses yang tidak dipercayai!
11. Cara Pakai Contact Lenses Dengan Betul
Cantik-cantik juga, penjagaan yang rapi dan kebersihan contact lenses harus dijaga. Jangan lupa sentiasa syukur dengan nikmat penglihatan yang ada. Alhamdulillah sekali jom. Bagi yang nak dapatkan contact lenses online yang harganya murah, top branded, berkualiti dan original sila ke sini. Ada voucher RM 20!
Ps :: Jangan sesekali nangis dengan contact lenses! :'(

Views: 2

Comment

You need to be a member of Whazzup-U to add comments!

Join Whazzup-U

Date/Time

Whazzup-u is a social network for all.

Badge

Loading…

Notes

Serious Spamming Issue

Dear members,

Google has detected serious user-generated spam on our site. Typically, this kind of spam is found on forum pages, guestbook pages, or in user profiles.

Time and time again, it has come to our attention that…

Continue

Created by Kamsan Amin Apr 12, 2016 at 4:39am. Last updated by Kamsan Amin Apr 12, 2016.

User-generated spam

Dear members,

Google has detected user-generated spam on our site. Typically, this kind of spam is found on forum pages, guestbook pages, or in user profiles.

Time and time again, it has come to our attention that there have been a lot of excessive online marketing and spamming activities done on the site. We…

Continue

Created by Kamsan Amin Apr 21, 2015 at 11:03pm. Last updated by Kamsan Amin Aug 19, 2015.

Apply appropriate profile name and photo

Please take note that through our observation we have noticed that some members  have been using inappropriate profile names and photos.Therefore we would like to remind these members to please use proper human names and refrain from using business entity names or products labels. We would also like to advised members not to upload explicit photos, or contents and risked their account being suspended or even deleted. Please keep all contents at PG-13 level so that each and every member can…

Continue

Created by Network Admin May 8, 2013 at 3:32am. Last updated by Network Admin Aug 19, 2015.

Phyto Science Biz

Gofishtalk.com

Dunia Seram

Angler's File

Phyto Science Biz

Whazzup-U Mobile App

App for your Android device.

 

Scan The QR Code To Download

© 2018   Created by Shaipul Bahri.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service